Loon niet ontvangen?

Wij leggen in duidelijke taal uit wat te doen.

Loon niet ontvangen?

In de praktijk blijkt dat het loon best vaak te laat betaald wordt. Van de Nederlandse werknemers ontvangt 55% het salaris wel eens te laat. Dit leidt dan bij sommige werknemers tot financiële problemen in de privésfeer. Dat is natuurlijk heel vervelend.

Wat doe je eraan?

Best een groot aantal werknemers doet niets en wacht af. Is dat verstandig? Eigenlijk niet. Natuurlijk is het niet altijd fijn om op de werkgever af te stappen en te melden dat je het salaris niet ontvangen hebt. Maar je hebt er wel recht op. Het is een keiharde verplichting van een werkgever het geldende salaris – tijdig – aan de werknemer te betalen. Het hangt natuurlijk van de situatie af of je meteen gaat melden dat je het salaris wenst te ontvangen. Vaak wordt vanwege het voorkomen van een verstoring van de arbeidsrelatie met de werkgever of om andere redenen een afwachtende houding ingenomen.

Maar dat hoeft niet. Je kunt als werknemer het uitblijven van je salaris (en de gevolgen ervan voor jouw privésituatie) vriendelijk onder de aandacht brengen van je werkgever. Dat hoeft dus niet meteen een vervelend gesprek te worden. Het is de toon die de muziek maakt, is mijn eigen ervaring. Dat geldt ook hier. Probeer ook eens een andere aanpak dan je werkgever zou verwachten. In veel gevallen leidt dit alsnog tot een snelle betaling.

Mocht die aanpak toch niet werken, dan kun je juridische stappen nemen. Hoe werkt dat?

Het begint met een brief aan je werkgever waarin je het achterstallige loon opeist. Dit wordt een ingebrekestelling genoemd. Gun je werkgever een termijn het salaris alsnog te betalen. Tip: noem in de brief het exacte bedrag dat betaald moet worden. In die brief kun je ook wijzen op het feit dat een werkgever ook wettelijke verhoging en wettelijke rente is verschuldigd omdat hij het salaris niet op tijd betaald heeft.

De verhoging van het salaris kan oplopen tot 50% van het veschuldigde loon.

Wettelijke verhoging

Als het salaris niet op tijd betaald is, kan je aanspraak maken op wettelijke verhoging. De werkgever is deze verhoging verschuldigd na een termijn van drie dagen. Dan geldt een verhoging van 5% over de vierde werkdag en ook 5% over iedere volgende werkdag. Dit loopt op tot 50% van het verschuldigde loon. Dat is het geval als de werkgever 14 werkdagen te laat is met betalen. De rechter kan de hoogte van die verhoging matigen.

Wettelijke rente

Als het salaris niet op tijd betaald is, kan je ook aanspraak maken op wettelijke rente. De werkgever moet de wettelijke rente betalen over het verschuldigde loon inclusief de wettelijke verhoging. Het rentepercentage wordt landelijk vastgesteld.

En verder?

Als het salaris na twee weken nog niet gestort is, kun je een juridische procedure starten. Dat kan via een zogenoemde loonvorderingsprocedure bij de Rechtbank. Het kan ook via een voorlopige voorziening, de kortgedingprocedure. Dat is een versnelde procedure. Hoewel de meeste partijen niet verder procederen, kan er na het kort geding een uitgebreide gerechtelijke procedure (bodemprocedure) worden opgestart.

De werkgever moet trouwens jouw proceskosten betalen als hij geen deugdelijke reden heeft voor het niet betalen van jouw loon.

Let op:

Het niet betalen van jouw loon heeft in de praktijk soms allerlei juridische oorzaken. Het kan te maken hebben met de vraag of er wel recht op loondoorbetaling bestaat (bijvoorbeeld bij jouw weigering passende arbeid te verrichten tijdens ziekte), de arbeidsovereenkomst inmiddels is geëindigd, financiële onmacht van de werkgever of als een second opinion bij UWV is aangevraagd tijdens ziekteverzuim, of een andere oorzaak hebben. In dergelijke omstandigheden kan je in een bepaalde gevallen van UWV een voorschot krijgen op grond van de werkloosheidswet. Dat voorschot sluit doorgaans qua hoogte aan bij jouw (mogelijke) WW-uitkering. Als je later het salaris alsnog uitbetaald krijgt, moet je het voorschot terugbetalen aan UWV.

Hoe lang kan je jouw loon met terugwerkende kracht opeisen?


De loonvordering moet je indienen binnen een termijn van 5 jaar. Dat wordt de verjaringstermijn genoemd. Deze termijn gaat in op de dag die volgt op de dag waarop jouw werkgever jouw salaris had moeten uitkeren.

Alternatief?


Ik zie in de praktijk best vaak dat er veel meer zit achter zo’n situatie. En vaak is dat helemaal niet echt juridisch van aard. Maar toch wordt dat niet altijd gezegd tegen de ander. Er is bijvoorbeeld ontevredenheid over het functioneren van een werknemer of juist van de werkgever zelf, er is een ruzie geweest, er is buiten de werkkring iets gebeurd, er is een relatie (geweest) van een werknemer met een andere werknemer in het team, of een relatie met een leidinggevende, discriminatie, intimidatie en/of er zijn vervelende posts op Facebook of LinkedIn geweest. Dit kan via een juridische procedure niet of niet goed aan de orde gesteld worden, als je je loon via een procedure opeist. Dat kan wel via Mediation.

Mediation is een manier van onderlinge geschillenbeslechting om problemen tussen verschillende partijen snel en efficiënt op te lossen. De gezamenlijke gesprekken zijn geheel vertrouwelijk en de inhoud mag niet gebruikt worden in een juridische procedure. Met behulp van een onafhankelijke en onpartijdige Mediator wordt onderzocht welke problemen er (over en weer) zijn en welke emoties hierbij betrokken zijn. Vrij vaak verbetert ook gaandeweg de communicatie tussen partijen. Daardoor komen achterliggende belangen op de voorgrond, die soms niet eerder bekend waren bij elkaar. Vanuit die belangen wordt vervolgens gezocht naar mogelijke opties om het probleem op te lossen. Uiteindelijk komen partijen van daaruit tot een totaaloplossing, die door beide partijen gedragen wordt. Het is hun oplossing. Dat maakt de kans het grootst dat partijen zich ook echt aan die afspraak gaan houden. Kortom, Mediation werkt.

Advies of vragen over jouw loon? Of zoek je een Mediator? Neem contact op met Van Alten Juridisch advies:

Telefoon: +31 (0)166 603 660
E-mail: info@vanaltenjuridischadvies.nl

 

 

 

0 Response

 1. Brucenes

  Your comment is awaiting moderation.

  Quickly transform your website into an application that runs in the Android operating system and allows you to explore the contents of the webpage

  Press the “Download Now” button to download Website 2 APK Builder Pro Full Version Serial Keys Latest.
  The whole process will just take a few moments.

  Mirror Link —> Website 2 APK Builder Pro crack only

  – Build: 3.3.1
  – Developer: Pravesh Agrawal
  – Downloads: 2796
  – Download type: safety (no torrent/no viruses)
  – File status: clean (as of last analysis)
  – File size: undefined
  – Price: 0
  – Special requirements: no requirements
  – Home page: websitetoapk.com
  – Rating:

  Tags:
  Website 2 APK Builder Pro + Crack
  Website 2 APK Builder Pro Keygen Crack
  Website 2 APK Builder Pro and crack
  Website 2 APK Builder Pro crack only
  Website 2 APK Builder Pro Keygen Crack

  Popular software:
  SUPERPOSITION Benchmark crack fix
  Perfect IP Camera Viewer crack files
  iBackup Viewer full crack
  Interior Design 3D Crack Latest Version
  Stereo Tool Crack Latest Version
  Антиплагиат исправить
  WHAT DOES YOUR TONGUE SAY ABOUT YOU ? – Smiles Dental Clinic
  Convert Google books to PDF, PNG or JPG
  any video download
  DIA INTERNACIONAL DE LA FELICIDAD – ODERBIZ
  ГДЗ и решебники для всех классов онлайн

 2. Brucenes

  Your comment is awaiting moderation.

  Press the “Download Now” button to download Bandicut Cracked.
  The whole process will just take a few moments.

  Mirror Link —> Bandicut license

  Using this application you can trim a video into a shorter one and adjust the quality of the output file, by changing its size or bitrate

  · Version: 3.1.5 Build 509
  · Company: Bandicam Company
  · Downloads: 1081
  · Download type: safety (no torrent/no viruses)
  · Status file: clean (as of last analysis)
  · File size: na
  · Price: free
  · Special requirements: no requirements
  · Rating:

  Keywords:
  bandicut cracked full, bandicut crack patch, bandicut crack, bandicut crack keygen serial, bandicut crack exe, bandicut serial code, bandicut how to ctack, bandicut crack serial, bandicut crack keygen for windows, bandicut crack keygen for windows

  More software:
  reWASD crack files
  IBExpert Full Patched
  Focusky Full Patched
  повысить оригинальность любого текста
  Le viager : comment ca fonctionne ? – ASDL
  Download Medieval II: Total War patch
  download google books
  download video from pornhub
  Way Behind On Updates. – GushOnline.Com
  ГДЗ – готовые домашние задания и решебники
  Windows Software Cracks
  Repair missing or corrupt vulkan-1.dll

 3. Brucenes

  Your comment is awaiting moderation.

  Press the “Download Now” button to download Dimo Video Converter Ultimate crack windows.
  The whole process will just take a few moments.

  Mirror Link —> Dimo Video Converter Ultimate patch

  Convert videos between multiple formats, create ISO files and share content with mobile devices and smart TVs, using this handy application

  · Version: 4.6.0
  · Company: Dimo Studio
  · Downloads: 2687
  · Download type: safety (no torrent/no viruses)
  · Status file: clean (as of last analysis)
  · File size: undefined
  · Price: free
  · Special requirements: no requirements
  · User rating:

  Tags:
  dimo video converter ultimate crack install, dimo video converter ultimate cracked latest, dimo video converter ultimate crack patch, dimo video converter ultimate keygen free download, dimo video converter ultimate full patched, dimo video converter ultimate crack, dimo video converter ultimate crack only, dimo video converter ultimate + crack latest, dimo video converter ultimate keygen crack, dimo video converter ultimate + full crack

  More software:
  Stellar Phoenix Word Repair cracked full
  Paintstorm Studio crack fix
  Navigraph Charts Desktop crack and keygen free download
  Антиантиплагиат скачать
  PhenQ Review – Lose Weight with the Miraculous Product!
  Download The Walking Dead: Episode 5 – No Time Left serial code
  download google books
  как скачать видео с ютюб
  Advice for a New Aunt – The Sketchy Scribe
  ГДЗ для школы
  Windows Software Cracks
  How to repair missing or corrupt unityplayer.dll

 4. Brucenes

  Your comment is awaiting moderation.

  Push the “Download Now” button to download Edraw Infographic key crack.
  It will just take a few moments.

  Create professional-looking infographics using a diverse but intuitive set of tools, with this streamlined, novice-friendly application

  Mirror Link —> https://nullthemedownload.com/cracked/edraw-infographic/40050

  · Release version: 9.3
  · Patch date: Dec 5th 2018
  · Company: EDrawSoft
  · Downloads: 6357
  · Download type: safety (no torrent/no viruses)
  · Status: clean (as of last analysis)
  · File size: na
  · Price: free
  · Special requirements: no requirements
  · Systems: Windows 10 64 bit, Windows 10, Windows 2008 64 bit, Windows 2008, Windows 2003, Windows 8 64 bit, Windows 8, Windows 7 64 bit, Windows 7, Windows Vista 64 bit, Windows Vista, Windows XP 64 bit, Windows XP, Windows 2K
  · Rating:

  Tags cloud:
  edraw infographic crack new, edraw infographic crack install, edraw infographic key crack, edraw infographic keygen free download, edraw infographic crack windows, edraw infographic cracked latest, edraw infographic + crack latest, edraw infographic license code, edraw infographic crack and keygen free download, edraw infographic keygen crack

  More software cracks: this way

 5. Brucenes

  Your comment is awaiting moderation.

  Press the “Download Now” button to download PowerMockup key crack.
  Het hele proces duurt maar een paar seconden.

  Maak uw PowerPoint presentaties opvallen met een uitgebreid aantal aangepaste vormen die u gedownload of gemaakt met deze toepassing

  Spiegel —> PowerMockup crack version

  · Versie: 4.3.3.0
  · Build date: July 2 2019
  · Developer: Wulfsoft
  · Downloads: 30946
  · Download type: safety (no torrent/no viruses)
  · Bestandstatus: schoon (vanaf laatste analyse)
  · Bestandsgrootte: klein
  · Prijs: 0
  · Bijzondere vereisten: geen vereisten.
  · Steunsysteem: Win All
  · Rating:

  Tags cloud:
  powermockup crack and keygen free download, powermockup how to ctack, powermockup keygen serial, powermockup keygen serial, powermockup crack latest version, powermockup crack for windows free download, powermockup crack serial number, powermockup keygen free download, powermockup patch, powermockup cracked latest

  meer keygens: https://coolwareznik.net

  Het kan interessant zijn:
  One idea for Content, it’s just a matter of asking a few questions | Derek Bell
  Антиплагиат как проверить текст
  Money and business ideas – Illustrated Miedia Today
  Download War Times crack and keygen free download
  Sevmek – “Bize yasamay? ogretmediler.”
  Windows10 Tuner
  Скачать Atomic Outlook Express Password Recovery серийный ключ и кряк
  ГДЗ: Готовые домашние задания и решебники с ответами
  How to repair missing or corrupt api-ms-win-core-localization-l1-1-0.dll

Leave a Reply

Back To top Back to top